Hoşgeldiniz

Bloğumuza hoşgeldiniz. Ana Sayfada en son yayınlanan yer almaktadır. Diğer konulara üstteki menü ve sağdaki Blog Arşivi' nden bakabilirsniz.

15 Ağustos 2010 Pazar

Özgür Yazılım Nedir?

Özgürlükte olduğu gibi “Özgür”

Özgür yazılım terimi bazen yanlış anlaşılır. Bunun
fiyat ile alakası yoktur. Özgürlük ile alakası vardır. Özgür yazılımın tanımı şudur: Bir kullanıcı için herhangi bir program ancak aşağıda aşağıdaki şartları taşıdığı zaman özgür yazılım olur:
  • Programı her hangi bir amaç için çalıştırma özgürlüğüne sahipseniz
  • Programı ihtiyaçlarınıza göre değiştirme özgürlüne sahipseniz.(Bu özgürlüğün fiiliyatta etkin hale gelebilmesi için kaynak koduna erişebilmeniz gerekir. Aksi halde kaynak kodunu görmeden program üzerinde değişiklik yapmak oldukça zordur.)
  • Programın kopyalarını bedavaya veya belli bir ücret karşılığında dağıtma özgürlüğüne sahipseniz
  • Topluluğun sizin yaptığınız katkılardan faydalanabilmesi için programın değiştirilmiş kopyalarını dağıtma özgürlüğüne sahipseniz
Özgür sözcüğü, fiyata değil özgürlüğe karşılık geldiğine göre programın kopyalarını satmanın özgür yazılım ile ters düşen tarafı yoktur. Aksine, kopyaları satma özgürlüğü elzemdir. CD ROM’larda satılan özgür yazılım derlemeleri toplum için önemlidir ve bunları satmak, özgür yazılım geliştirmek için harcanan bütçeyi artırmanın önemli bir yoludur. Öyleyse insanların bu derlemeler içinde yer veremediği programlar özgür yazılım değildir.
“Free” kelimesinin iki anlamlı olması yünden (“bedava” ve “özgür”-Ç.N.) insanlar uzun süre başka alternatifler bulmak için uğraştıysa da hiç biri
uygun bir alternatif bulamadı. İngilizce bir sürü sözcüğe sahip olduğu halde “free” sözcüğünün anlamını verecek çift anlamlı olmayan bir sözcükten yoksundur. “unfettered” (serbest) sözcüğü buna en yakın anlama sahiptir. “özgürleşmiş”, “özgürlük” ve “açık” gibi sözcükler ya yanlış anlama ya da başka dezavantajlara sahiptir.

KAYNAK : http://yazlimciyim.blogspot.com/
Bu yazı, sahibinin izni ile burada yayınlanmaktadır.
Yazının Sahibi : tuxweet ' te Ugurcan377 (Uğurcan Ergün)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder